Exista la ora actuala o serie de metode folosite de diversi indivizi pentru a pacali si sutrage sume de bani sau alte foloase materiale de la persoane credule.

In ultima perioada am primit foarte multe mesaje cu intrebari legate despre anumite asociatii, organizatii umanitare sau entitati non-profit care se pun in contact cu diverse persoane prin intermediul retelelor de socializare (online) sau offline pentru a obtine ajutoare economice.
Tin sa va aduc la cunostinta ca multe dintre aceste asociatii sau organizatii sunt false si intentiile lor sunt de a obtine date personale precum contul bancar, domiciliul sau numarul de document de identitate, ca ulterior sa fie folosite fara consimtamantul titularului.
Inainte de a furniza datele dumneavoastra personale, asigurati-va ca destinatia este una de incredere. In continuare o sa enumar cateva dintre fraudele cele mai folosite.

Metoda “Accidentul”

Persoane de bună credință, alese la întâmplare, sunt păcălite telefonic să trimită sume de bani sub pretextul unor vătămări suferite de rude apropiate, care au nevoie urgentă de fonduri pentru spitalizare sau alte nevoi imediate.

“Donatie neașteptată”

Cineva te anunță pe e-mail că ai primit o donatie fabuloasă și singurul lucru pe care îl ai de făcut este să trimiți datele personale sau să plătești o taxa pentru transferul banilor.

“Loteria Magică”

Un necunoscut te înștiințează pe e-mail că ai biletul câștigător și trebuie să trimiți datele personale sau să plătești o taxa pentru transferul banilor, deși tu nu ai participat niciodată.

“Mașina prea ieftină”

Anunț fals de vânzare a unei mașini la un preț excepțional, prin care cei interesați sunt chemați să depună o sumă de bani prin Money Gram sau Western Union pe numele unei rude, drept garanție, și să trimită apoi formularul pe e-mail către vânzător. Banii sunt retrași ulterior în baza unui act de identitate fals pe numele persoanei respective, folosind referința tranzacției

E bine să știi, mai ales în privința ultimelor trei metode, că, dacă o ofertă este “prea frumoasă ca să fie adevarată”, atunci cel mai probabil că nici NU este!

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad