In articolul trecut am vorbit despre salariu minim interpofesional pentru 2019, dar există o altă problemă care merită un capitol separat: schimbările pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă (autonomos) în 2019.  În general, reforma sistemului pentru lucrătorii pe cont propriu este destul de largă și încearcă să echivodeze mai mult regimul autonom cu generalul * salariații *.

Ce schimbări au loc pentru Autonomi în Spania 2019?

Obligația de a plăti pentru un accident de muncă

Prin noile reglementări, de la 1 ianuarie 2019, persoanele care desfășoară activități independente sunt obligate să acopere contingența accidentelor la locul de muncă.

Această schimbare are o importanță deosebită, deoarece este o garanție pentru persoanele care desfășoară activități independente care, exercitând profesia pe care o citează – sau in drumul spre locul în care o dezvoltă – suferă un accident și trebuie să înceteze să mai lucreze temporar. Pentru că, dacă se întâmplă acest lucru, ei se pot fi platiti pentru concediu medical (invaliditate temporară) sau pentru invaliditate permanentă, în funcție de caz.

Excepție: Cooperativele care desfășoară o activitate independentă, dacă au deja un sistem alternativ pentru protecția împotriva unui accident de muncă, nu trebuie să cotizeze pentru această contributie.

Ce se întâmplă dacă un autonom lucrează  de acasă?

Dacă autonomii care lucreaza de acasā suferă un accident atât în interiorul locuinței, cât și într-o anumită traiectorie spre sau de acolo, acest lucru nu va fi considerat un accident de muncă. Și, prin urmare, nu va beneficia de acoperirea pe care o analizăm.

Deoarece este esențial ca accidentul să apară în interiorul – sau pe drum spre – un birou, local sau similar, în cazul în care persoana care desfășoară o activitate independentă lucrează de regulă și nu este domiciliul său.

Concediul medical pentru autonomi

Până în prezent, un autonom putea să-și ia concediu medical, dar nu putea întrerupe plata taxelor de autonom între timp. Este  necesar să se plătească în continuare taxa lunară pentru autonom, chiar dacă se aflau într-o situație de incapacitate temporară. Acest lucru presupunea o mare daună economică pentru acest tip de profesioniști.

Cu toate acestea, începând cu data de 1 ianuarie a acestui an, această regulă se modifică. Autonomii sunt scutiti de plata taxei din a treia lună de concediu medical. În consecință, primele două luni vor trebui să o plătească. Dar după cum spunem, o dată ce au trecut 60 de zile, suma este plătită de INSS ( bolii sau accidentului comun) sau de MUTUA ( accident sau o boală profesională).

Somaj sau prestatie in cazul incetarii activitatii

Înainte de începerea noului an, contribuția pentru încetarea activității – fie temporară, fie definitivă – a fost, de asemenea, opțională pentru autonomi. Pot alege dacă să plătească pentru această acoperire sau nu în taxa sa. Noul decret-lege modifică această lege, iar începând cu 1 ianuarie, acest tip de contribuție devine obligatorie. Drept urmare, acestia vor percepe o prestație pentru «șomaj»  și vor continua să cotizeze intre timp in functie de acesta, ca si in cazul angajatilor.

Cât timp primesc șomaj autonomii?

Înainte de aprobarea noii legislații în această privință, autonomii puteau fi de cel mult 12 luni într-o situație de încetare a activității. Primind prestatii doar dacă ar fi cotizat în mod special pentru acest concept. Cu toate acestea, această perioadă de un an este extinsă la doi datorită REAL DECRETO 28/2018.

În acest stadiu al «șomajului» care are în prezent o limită de 24 de luni, acești profesioniști vor cotiza din asigurările sociale 70% din media cotată în ultimele 12 luni până la încetare.

Ce suma primeste un autonom pe perioada  șomajului?

Ca și în cazul contribuției la încetarea activității, suma pe care un autonom o va primi de la începutul anului 2019 datorită faptului că se află în așa-numita «șomaj» va fi, de asemenea, de 70% din media cotizata pe tot parcursul anului anterior încetării.

Trebuie reținut faptul că suma percepută nu poate depăși 175% din IPREM (Indicatorul public al veniturilor cu mai multe efecte). Acest indicator este stabilit la 537,84 EUR. Astfel, maximul care il poate percepe un autonom care și-a încetat activitatea este de 941,22 EUR.

Rata forfetară (tarifa plana) pentru noii lucrători independenți

De asemenea, «rata forfetară» a noilor angajați pe cont propriu este un alt concept care se regularizeaza pentru anul 2019. Astăzi, un liber profesionist care nu a fost niciodată  în acest regim sau are mai mult de doi ani de cand nu mai este (cerința necesară), în timpul primului an de activitate veți plăti numai 60 € lunar pentru taxele de asigurare socială.

În acest fel, veți avea dreptul de a fi protejat atât împotriva riscurilor comune, cât și împotriva riscurilor profesionale.

Această rată forfetară poate fi prelungită până la încă un an – în total doi ani – cu condiția respectării unei serii de cerințe impuse de reglementări.

Avantaje speciale pe vârstă

Bărbații cu vârsta sub 30 de ani, precum și femeile cu vârsta sub 35 de ani, pot beneficia de această taxă redusă de 60 EUR pentru primii trei ani în care lucrează ca lucrători independenți. Chiar dacă este cazul dvs., trebuie să rețineți că, dacă ați beneficiat deja de această măsură anterior, trebuie să fi trecut cel puțin trei ani pentru a reaplica.

Rata forfetară pentru persoanele cu handicap

Persoanele care au cel puțin 33% dizabilități certificate pot aplica, de asemenea, tariful forfetar pentru noii lucrători independenți în timpul primului an de activitate. Dar, ca o valoare adăugată, în cei patru ani după prima dată, ei vor obține o reducere de 50% a ponderii riscurilor comune.

Mame muncitoare

Femeile care și-au încetat anterior activitatea ca autonom din motive de maternitate, adopție (sau tutelă în acest scop) sau încurajare și tutelă, pot beneficia de tariful forfetar(tarifa plana) timp de un an. Dar este necesar ca aceștea să se înregistreze ca autonomi într-o perioadă de doi ani.

Concluzie:

După analizarea părții care afectează autonomii, în REAL DECRETO 28/2018 din 28 decembrie, putem afirma că prin noile măsuri acest tip de profesioniști va fi mai protejati. Mai ales dacă suferă un accident de muncă, trebuie să solicite concediu medical sau să înceteze activitatea.

Rata forfetară( tarifa plana) devine mai accesibilă în general și poate fi extinsă în cazuri speciale. Dacă aveți întrebări sau dacă există concepte pe care doriți să le extindem, amintiți-vă că ne puteți lăsa un mesaj în comentariile acestui post.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad