Astăzi, în blogul nostru, vorbim despre actualizarea salariului minim interprofesional (SMI), colectat în decretele regale 1462/2018 și 28/2018 aprobate luna trecută. Vestea bună este că IMM-ul a crescut în comparație cu 2018, și un procent mai mare comparativ cu creșterile din ultimii ani. Și dacă, în comparație cu media pe care o plătește un lucrător din Spania, este mai mult de jumătate. Dar măsurile recente privind salariul minim interprofesional pentru 2019 includ, de asemenea, o privire specială asupra contractelor colective. O să vă clarificăm în continuare.

Care este salariul minim interprofesional în Spania pentru anul 2019?


Salariul minim interprofesional pentru anul 2019 este stabilit la 900 EUR. Dar cum rămâne cu munca cu fracțiune de normă? Sau cu persoane care au semnat un contract pe termen scurt? Aceste cazuri sunt, de asemenea, avute în vedere astfel încât, proporțional, acest tip de lucrători să poată beneficia, de asemenea, de o ușoară creștere a plății lunare. Un alt grup care este reglementat în textele juridice din decembrie 2018 este cel al angajaților din gospodărie. Salariul dvs. minim crește ușor la 7,04 EUR pe oră. Între timp, sunt reglementate și contractele colective care includ suplimente salariale, astfel încât lucrurile ca cel explicat în următorul punct să nu se întâmple.

Obiectivele creșterii salariului minim interprofesional


Principalmente, așa cum sa stabilit în Decretul regal 1462/2018 din 21 decembrie, aceasta majorare are ca scop doua obiective. Pe de o parte, sā evite sărăcia la locul de muncă. În acest fel, încearcă să schimbăm situația persoanelor care, chiar și atunci când au un loc de muncă, sunt încă sărace. În paralel, al doilea obiectiv se bazează pe promovarea unei creșteri mai mari a salariilor globale. Și că salariile continuă să crească în diferite sectoare. Toate acestea sunt, pe scurt, un factor decisiv. Nu numai pentru bunăstarea muncii în practică, ci și pentru că Spania este mai aproape de obiectivele de dezvoltare durabilă ale Agendei 2030 propuse de ONU. Cu toate acestea, chiar dacă totul este pozitiv până în prezent, unii spun contrariul. Să vedem asta:

Posibile consecințele ale creșterii SMI

Deși este încă mai devreme să se prevadă ce se va întâmpla după această măsură, mass-media își desfășoară deja analiza. Și acest lucru asociază creșterea SMI cu o posibilă distrugere de 300.000 de locuri de muncă, precum și o crestere de muncă plătită «în negru». Primele critici ale deciziei guvernului sunt astfel generate.


Suplimentele salariale din contractele colective

Există o realitate care nu este străină legiuitorilor. Și convențiile colective prevăd că, în multe ocazii, la momentul plății comenzilor, salariul minim interprofesional este luat în considerare. Deci, dacă aveți creșterea contului așa cum apare în Decretul regal 1462/2018, acest punct prezent în acorduri își pierde eficiența. Din acest motiv și mai târziu, prin Decretul regal 28/2018 din 28 decembrie, articolul 12 oferă o soluție la această problemă: creșterea SMI pentru anul 2019 nu se va aplica contractelor colective care erau în vigoare la data Legea nr. 1462/2018 a intrat în vigoare, adică 28 decembrie, în scopuri practice. Dar numai cei care folosesc salariul minim interprofesional ca referință pentru a determina creșterea suplimentelor salariale.

Patru reguli pentru contractele colective

Pentru a clarifica mai departe decizia pe care tocmai am subliniat-o, sa convenit că:

Acordurile în vigoare la 1 ianuarie 2017 vor aplica salariul minim interprofesional de 2016 (în nici un caz 2019). Dar numai în scopul calculării suplimentelor bazate pe SMI.

În ceea ce privește convențiile colective care au intrat în vigoare după 1 ianuarie 2017 și care au continuat să fie în vigoare la 26 decembrie a aceluiași an, acestea trebuie să aplice salariul minim interprofesional din 2017. Iar acele acorduri care au intrat în vigoare după 26 decembrie 2017 și care erau încă în vigoare la 28 decembrie 2018, vor aplica SMI de anul trecut.

În cele din urmă, toate convențiile colective aprobate – și care intră în vigoare – începând cu 1 ianuarie 2019, pot aplica actualul salariu minim interprofesional de 900 de euro (la momentul calculării comenzilor de muncă).

Concluzie

Ca urmare a publicării Decretului regal 1462/2018, salariul minim interprofesional pentru 2019 se ridică la 900 EUR. Dar această rezoluție, deși reprezintă cea mai mare creștere din ultimii 10 ani, nu atrage prea multe recenzii bune.

Cu toate acestea, ținând seama și de posibilele consecințe negative, ea are drept scop combaterea sărăciei prin muncă, care, din păcate, încă există în Spania. Se oprește chiar în completarea lucrărilor pe care le percep muncitorii care se află în acorduri colective, astfel încât să nu fie răniți. În orice caz, aceasta este o inițiativă care încearcă să protejeze cetățenii prin încurajarea creșterilor salariale.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad