Regimul muncii al angajaților din  serviciul domestic este un regim special regulat in  REAL DECRETO 1620/2011, din 14 noiembrie, care îmbunătățește drepturile muncitorilor din serviciul domestic, tinand cont ca pana la aprobarea acestuia aveau putine drepturi și un cadru juridic neclar.

Prin acest nou regulament, muncitorul are dreptul la despăgubiri atunci când se încheie contractul de muncă, iar pe de altă parte acesta  are dreptul la prestații în caz de boală comună sau de accident profesional. 

Cu toate acestea, acești muncitori nu au dreptul la prestații de șomaj.

Ce muncitori sunt incluși în regimul special al serviciului domestic?

Muncitorii inclusi in acest domeniu sunt cei care efectueaza treburi casnice de ingrijire pentru membrii familiei sau altfel de servici, de exemplu: ingrijirea copiilor, gradinarit, conducere a vehiculelor, etc.

În cadrul acestui grup nu se pot lua în considerare persoanele care, îndeplinind aceste sarcini, sunt angajate de o agenție de muncă temporară, instituții publice sau companii private.

Contractul de muncă

Contractul de muncă ar trebui să conțină:

  1. Sistemul de remunerare salarială și de beneficii salariale în natură.
  2. Programul de lucru.
  3. Regimul de noapte al angajatului la domiciliu.

Perioada de probă

Un termen de probă de două luni poate fi stabilit în contract. În timpul perioadei menționate, oricare dintre cele două părți poate întrerupe relația contractuală, fără nici un tip de indemnizație, cu o perioadă de preaviz de șapte zile.

Salariul

Salariul minim interprofesional (SMI) este cel stabilit de către stat. Acesta este cel pe care trebuie sa îl încaseze orice angajat care face parte din serviciul domestic. In cazul în care muncitorul efectuează ore suplimentare, remunerarea acestora nu poate depăși niciodată 30% din salariul lunar.

Angajații au dreptul la două plăți suplimentare pentru a garanta SMI în fiecare an. În plus, muncitorii care lucrează pe ore, într-un regim extern, vor primi o compensație globală pentru orele efectiv lucrate.

În 2019, nu puteți percepe mai puțin de 900,00€ lunar în 14 plăți sau 1.050,00€ in 12 plăți.

Orarul săptămânal

Orarul de lucru va fi de patruzeci de ore de muncă efectivă. Orarul va fii stabilit intre cele doua parti. Intre finalizea unei zile de munca efectiva si inceperea unei zile noi de munca, legea stabileste ca muncitorul are dreptul sa se odihneasca timp de 12 ore poate fi redus la zece pentru angajații interni.

Muncitorii din acest domeniu au dreptul la o odihna saptamanala de 36 de ore (care, de exemplu, poate cuprinde jumate din sambata si duminica completa).

Sărbătorile anuale: 30 de zile calendaristice, care pot fi fracționate, cel puțin unul dintre ele fiind de cel puțin 15 zile consecutive. Aceste 15 zile pot fi alese de angajatorul-proprietar al casei, în absența unui acord contrar.

În plus, muncitorul are dreptul să se bucure de zilele de sărbători ce au loc pe perioada unui an la fel ca restul muncitorilor în regim general.

Tipuri de concediere

Relația de muncă poate fi reziliată prin:

  1. Concedierea disciplinară: trebuie comunicată în scris, indicând motivele concedierii. Cauzele care justifică o concediere disciplinară sunt cele care indică statutul angajaților. În cazul în care este declarată de către instanțele ca concedierea nelegală, angajatul are dreptul la o despăgubire echivalentă cu 20 zile salariu înmulțit cu numărul de ani de serviciu, cu un maxim de douăsprezece luni.
  2. Concediere cu retragerea angajatorului: În acest caz, contractul de muncă se încheie cu retragerea angajatorului. Această concediere trebuie făcută cu un anunț de cel puțin 7 zile și dacă vechimea lucrătorului depășește anul, trebuie să fie de 20 de zile. Această perioadă de preaviz poate fi înlocuită cu o compensație echivalentă cu salariile perioadei menționate.

Odata cu concedierea, angajatul trebuie să primească o indemnizație echivalentă cu 12 zile de serviciu pentru fiecare an de vechime, cu o limită de șase luni. Această compensare va fi întotdeauna plătită în numerar.

În cadrul contribuțiilor la asigurările sociale ale lucrătorului, acesta nu este șomer, prin urmare nu are dreptul de a colecta niciun tip de ajutor de șomaj.

3.Concediere inadmisibilă: Legea stabileste ca concedierea va fii nelegala si inadmisibila atunci când angajatorul concediaza muncitorul fără sa respecte terminii stabiliti de lege, încălcand termenul de preaviz sau atunci cand angajatorul nu vrea sa plateasca despagubirile cauzate de concediere.

Declarația de inadmisibilitate a concedierii presupune plata unei compensații echivalente cu salariul corespunzător unui număr de douăzeci de zile calendaristice înmulțit cu numărul de ani de serviciu, cu o limită de douăsprezece plăți lunare.

Pentru informații suplimentare lăsați-ne un comentariu sau sunați-ne la 672 64 30 35

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad