Alina Elena V, acuza ca angajatorul, o firma de capsuni din Huelva i-a reziliat contractul din cauză că a reclamat condițiile de lucru.

“M-au adus din Zaragoza și m-au lăsat pe stradă pentru că am cerut îndeplinirea acordului și a măsurilor de protectie sanitara”

Alina a plecat de la Zaragoza pentru un salariu mai bun. A ajuns la Huelva pe 29 decembrie pentru a lucra la compania Emusa Fruit SL.

 Ajunsa la ferma, a descopirit ca trebuia sa doarmă într-un depozit prefabricat cu doua etaje, la ultimul etaj se afla dormitorul  cu paturi suprapuse. I s-a atribuit un dulap fără încuietoare. Unele aparate nu funcționau.


„Contractul”, specifică anunțul, „se face de îndată ce ajungeți la Huelva”. Oferta include un salariu de 40 € pe zi pentru 7 zile lucrătoare.

Femeia spune că a fost tratată ca o sclavă: nu i s-a arătat contractul, era cazată într-un depozit și ținută sub lacăt și nu se respectau măsurile antiepidemice

De asemenea, se plânge Alina, ușa de acces la fermă „a fost blocată”. În afara orelor de birou, pentru a părăsi sediul, „a trebuit să ne târâm pe pământ pentru a ieși printr-o gaură făcută sub gard de colegi”. „Nu mi-au făcut testul PCR, nici când am ajuns la Huelva, nici înainte de a începe munca. Nu mi-au pus la dispoziție măști sau mănuși, nici măcar o bonetă, a cărei utilizare este obligatorie. Nimeni nu m-a avertizat că trebuie să mi le cumpăr eu. Când am întrebat despre toate acestea, mi-au reziliat contractul. Nu mi-au plătit banii pentru cele două zile lucrate în decembrie”, mai acuză Alina, care s-a angajat printr-o agenție intermediară de plasare a forței de muncă.

Nu i s-a arătat contractul, iar salariul era sub limita admisă 

Miercuri, 30 decembrie, în prima zi de lucru, Alina a mers la responsabilul de tură pentru a i se prezenta contractul de muncă. I s-a refuzat solicitarea, în schimb i-a dat un jeton cu cip cu care compania numără cutiile colectate. A fost avertizată că va trebui să plătească 30 de euro dacă îl va pierde.

Jetonul prin care compania numara cutiile recoltate

„Contractul”, specifică anunțul, „se face de îndată ce ajungeți la Huelva”. Oferta include un salariu de 40 € pe zi pentru 7 zile lucrătoare.

Salariul unui muncitor agricol, după o recentă hotărâre a Curții Supreme, nu poate fi mai mic de 44,99 euro, echivalentul salariului minim interprofesional

După primele două zile de lucru, a primit doar 52,65 de euro fiindcă nu ar fi atins pragul de căpșuni impus. După ce a mai lucrat pe 2 și 3 ianuarie, Elena a reușit să se prezinte la birouri pe 4 ianuarie pentru a cere contractul și pentru a afla despre condițiile reale de muncă. Nu a primit nimic, fiindcă seara a fost anunțată că nu va continua să lucreze la companie și că trebuie să părăsească cazarea a doua zi dimineață. A primit, în total, 95,71 de euro în numerar, suma calculată de companie. Alina este convinsă că a fost concediată pentru că „a pus întrebări” și și-a revendicat contractul.

Un purtător de cuvânt al companiei asigură că niciunul dintre faptele raportate de lucrător nu este adevărat.

 „Este o minciună și suntem deja foarte obosiți de acest tip de povești care încearcă să dăuneze acestui sector. În compania noastră, toate reglementările sunt respectate și fiecare lucrător este plătit până la ultimul bănuț care îi corespunde. Mulți repetă cu noi în fiecare an. Dacă ceea ce vrea fata care îmi spune este contractul, spune-mi o adresă de e-mail și i-o voi trimite chiar acum. Nu vom mai răspunde la alte întrebări. Publicați ceea ce considerați adecvat și vom lua măsurile pe care le considerăm adecvate.

Ulterior, Alina a primit prin e-mail contractul de muncă.

Din 5 ianuarie, ea stă într-un adăpost din Huelva, unde poate rămâne maximum șapte zile. Ea speră să găsească un alt loc de muncă într-o companie din sectorul agricol.

Daca si tu treci print-o situatie similara, te putem ajuta:

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad