Programul de lucru prevăzut de companie este de 36 de ore saptamanale iarna și 28 de ore vara.

Dezbaterea despre viitorul muncii în Spania este influențată din ce în ce mai mult de țările vecine, și nu de atât de vecine. Săptămâna de lucru de patru zile este una dintre provocările care au provocat agitație în Spania de la primele știri care au ajuns din Japonia sau Finlanda, două țări care au decis să experimenteze cu punerea în aplicare a acestei măsuri.

În Spania, prima companie care a creat această nouă zi a fost Software Delsol, o companie de tehnologie cu sediul în orașul andaluz Jaén, al cărui manager de marcă, Luis Salido, subliniază că obiectivul urmărit cu această nouă măsură este „favorizeaza reconcilierea familiei, odihna muncitorilor și creșterea productivității firmei ”.

Programul laboral de  4 zile, care la lansat Delsol este „încă un pas către viitorul pieței muncii”, unde „o parte a angajaților au o perioadă fixă ​​de muncă de luni până joi, în timp ce cealaltă lucrează prin rotație “. În acest sens, orele de muncă prevăzute de companie sunt de 36 de ore iarna și 28  vara. O măsură care „nu numai că beneficiază angajatul”, ci și „favorizează mediul”, adaugă Salido, întrucât „economisește deplasările angajaților și energia care determină compania să producă așa cum a făcut-o până acum, cu programul de 5 zile lucrătoare. ”


La rândul său, șeful de comunicare și relații instituționale de la Software Delsol, Juan Antonio Mallenco spune că „a costat munca”, deoarece nu există referințe în Spania. Cu toate acestea, el avertizează că „dacă o companie își propune sa urmeze acest exemplu, să știți că este posibil”. În Spania, o țară a IMM-urilor și serviciilor, nu trebuie să fie complicată stabilirea acestor măsuri, ambii manageri sunt de acord, deși alte companii se asigură că realizarea acestei transformări este o sarcină foarte dificilă. Printre alte reglementări, cum ar fi registrul de timp obligatoriu recent sau toate procedurile legislative necesare pentru modificarea Statutului muncitorilor sau a contractelor de muncă. Un proiect susținut de partidul politic Más País, prezidat de Íñigo Errejón, care a subliniat că va promova „modificările legislative necesare pentru a profita de progresele tehnologice și creșterea productivității, să reducă ziua fără a scădea salariile la 32 de ore pe săptămână. în cadrul următorului deceniu, încercând că în majoritatea acestor sectoare să se traducă într-un program laboral de 4 zile ”.

În cazul său, compania Jienense, care a luat în considerare această măsură pe tot parcursul anului 2019, insistă să „observe realitatea” și să „realizeze că un nou program laboral 4 zile ar crește probabil vânzările în multe companii, deoarece este posibil să apară în cazul nostru ”. Astfel, în cazul Software Delsol, nu mai lucrați vineri după-amiaza, angajații au asigurare medicală și, în plus, au propriul contract colectiv care a însemnat o creștere de 3% a salariului pentru acest an, iar vara zonele comune devin un fel de club social pentru muncitori și familiile lor. Din acest motiv, întrebarea dacă este util să condensăm programul de munca efectuat în cinci zile în patru zile ar putea fi schimbat în cazul în care este utilă menținerea ultimei Convenții OIM din 1935 care guvernează programul obișnuit de 40 de ore.

Voi ce parere aveti? Ar fi mai profitabil un program laboral de doar 4 zile pe saptamana?

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad