Din diverse motive în ultimii ani tot mai mulți clienți români solicită cetățenia spaniolă. Unul din principalele motive este dorința de a scăpa de birocrația românească atunci când solicită renovarea documentelor de identitate.

Primim tot mai multe întrebări pe această temă în rețelele noastre de socializare Avocat Gratuit Madrid Spania  și am hotărât să scriem un articol despre care este procesul pentru a putea cere cetățenia spaniolă.

Pentru a putea cere cetățenia spaniolă trebuie sa îndeplinim anumite condiții:

Naționalitatea spaniola se obține demonstrând ședere legală și neîntrerupta în Spania timp de 10 ani. De asemenea, solicitantul trebuie să fie o persoană cu o conduită morală excepțională și să fie bine integrată în societate. Ședere neîntreruptă se referă la a nu fi părăsit teritoriul Spaniei pe o perioada mai mare de 6 luni.

Acest criteriu s-a schimbat din luna februarie a acestui an, și se poate părăsi teritoriul Spaniei în diverse rânduri, fără a depăși perioada de 6 luni pe plecare. De exemplu, vom putea părăsi teritoriul Spaniei în decurs de 3 ani de doua ori cate 5 luni și nu vom avea nici o problema.Termenul obligatoriu pentru a putea cere cetățenia Spaniolă este de 10 de ședere în Spania și în cazul copiilor născuți pe teritoriul spaniol se reduce la 1 an chiar dacă ambii părinti sunt romani.

Documente necesare pentru cererea cetățenie spaniole în regim general:

Formular pentru solicitarea naționalității

Taxa administrativă care în momentul de față este (102€)

Certificat de cetățean comunitar(NIE)

Pașaport

Foaie de luare în evidența populației (empadronamiento)

Certificat de naștere cu apostila de la Haga, însoțit de traducerea oficială în limba spaniolă (jurada)

Cazier de antecedente penale din România cu apostila de la Haga, însoțit de traducerea oficială în limba spaniolă (jurada)

Diploma DELE (130€), care atestă cunoștințele de limbă spaniolă, și diploma CCSE(85€) pentru cunoștințe constituționale, ambele eliberate de Institutul Cervantes

Certificate de naștere ale copiilor minori cu apostila de la Haga și/sau căsătorie, însoțite de traducerea oficială în limba spaniolă (dacă este cazul)

Alte documente care atestă integrarea solicitantului: diplome, cursuri absolvite, permis de conducere spaniol, diplome, cursuri absolvite, etc (dacă este cazul)

Se poate solicita scutirea de la examene în cazul în care solicitantul a terminat studiile Educației Secundare Obligatorii (ESO) sau Bacalaureat, și în cazul în care nu se știe să scrie nici să citească; persoanele mai în vârsta de 70 de ani și persoanele cu o capacitate mai mare de 65% pot solicita scutirea de la efectuarea examenelor. În aceste din urma cazuri dosarele vor fi blocate pentru ca încă nu s-a stabilit forma de efectuare a examenelor adaptate necesităților lor.

La aceste documente se adaugă următoarele, dacă este cazul:

autorizație judecătorească pentru dreptul de reprezentare a unui minor sau a unei persoane cu deficiențe psihice

certificatele de naștere ale copiilor minori

certificatul de naștere al soțului și certificatul de căsătorie, în cazul solicitării naționalității spaniole pentru căsătorie cu un spaniol

certificatul care atestă că soții locuiesc împreună, dacă străinul este căsătorit cu un cetățean spaniol

certificat de căsătorie, de naștere al soțului și de deces, în cazul solicitării cetățeniei pentru deces.

Toate aceste informații, precum și formularele se găsesc pe pagina web a Ministerului de Justiție.

Cum putem prezenta dosarul de solicitare a naționalității:

Dosarul se poate depune personal sau prin intermediul unui avocat la registrul civil din zona dvs., însă trebuie sa avem în vedere ca în momentul actual aceste cereri nu se mai rezolva în format hârtie, ci electronic. Astfel, pentru solicitarea dvs. depusă personal la Registru, se va ocupa un funcționar care îl va trimite la Direcția Generala a Registrări in format digital, care la rândul lor vā va elibera un număr de dosar cu care veți putea verifica stadiul dosarului. În momentul de fata, prin aceasta metoda, de la depunerea pana la avea număr de dosar, trece cel puțin un an.

Tocmai de aceea recomandăm clienților noștri să prezinte cererea electronic, prin avocat. În primul rand, odată cu depunerea dosarului se va genera automat numărul de dosar cu care vor putea verifica oricând doresc stadiul acestuia. Apoi prin serviciile unui profesionist, se vor asigura ca documentele prezentate sunt complete și evita astfel viitoare solicitări din partea Ministerului și traducerea unor acte care poate nu sunt necesare. Astfel se economisește timp și bani.Având în vedere ca depunerea sa face electronic, prin biroul nostru se pot prezenta dosare de pe tot teritoriul Spaniei.

Avocat Carmen Pop in Madrid

Ce putem face dacă am depus cererea și încă nu avem un răspuns:

Termenul legal de rezolvare a dosarelor de naționalitate este de 1 an. Acest termen este respectat doar în cazul ultimelor dosare depuse, existând dosare mai vechi care încă nu au fost soluționate. Dacă încă nu avem un răspuns și a trecut termenul legal de un an de la depunerea dosarului electronic sau de la primirea numărului de înregistrare de la Direcția Generala a Registrelor și Notariatelor (atenție, aceasta poate însemna 2 ani), se ‘poate depune o cerere de chemare în judecată prin care sa se obliga Ministerul sa rezolve urgent dosarul. Soluționarea dosarului prin aceasta metoda poate dura între 3 si 6 luni, însă presupune acoperirea costurilor reprezentanților legali în instanță.

De la notificarea acordării naționalității spaniole, aveți la dispoziție 180 de zile pentru a depune jurământul și a va înscrie în Registrul Civil de domiciliu. După înregistrarea obținerii naționalității spaniole, puteți solicita certificatul de naștere, documentul de identitate și noul pașaport, bucurându-va de aceleași drepturi ca și un cetățean spaniol.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad