(Cazuri cu doua sau mai multe locuințe)

Părinții cărora li sa acordat custodia comună și care continuă să mențină locuința familiei, astfel încât copilul să nu își schimbe adresa săptămânal, trebuie să vândă casa dacă capacitatea lor economică îi împiedică să o păstreze.

Aceasta este stabilită de Curtea Supremă într-o sentință din 5 aprilie (STS 215/2019, din 5 aprilie, Rec. 3683/2018), de către judecătorul Arroyo Fiestas. Rezoluția revocă hotărârea instanței provinciale din Granada care a returnat custodia exclusivă a unui copil sub șapte ani mamei sale, acordând custodia comună ambilor părinți, dar stabilește o schimbare în ceea ce privește reședința copilului. Adresa copilului va fi cea a casei părinților lui și nu a domiciliului  familiar, a cărei întreținere nu este compatibilă cu capacitatea economică a părinților.

custodie comuna

Potrivit faptelor, instanța a acordat custodia comună, alternativ pe săptămână, pe baza raportului de studiu emis în acest sens, care a fost văzută ca fiind benefic pentru copil.

În mod expres a remarcat că copilul a avut „o bună conexiune“ cu ambii părinți „în ciuda faptului ca mama sa străduit să demonstreze o alta latura a situației.“

În plus, specialiștii au afirmat în scris că atât tatăl, cât și mama erau perfect capabili să exercite custodia  împărțita într-un mod responsabil.

Pe aceasta din urmă, este noua hotărâre a Supremului privind custodia comună, acordând custodia comună, cu excepția domiciliul copilului,contestată de către tatăl minorului. Forțarea părinților să mențină trei case, fiecare cu domiciliul propriu și una comună, este «incompatibilă», notează Înalta Curte, cu capacitatea sa economică. Adăugat la acest conflict, se numără judecători „, care ar adăuga întreținerea corespunzătoare a proprietății comune (articolul 96 din Codul civil). Prin urmare, se afirmă că reședința copilului trebuie să fie domiciliul fiecăruia dintre părinți, dându-i familiei destinația pe care părțile o dau «în funcție de natura bunului».

Avocat  Carmen Pop Specialist în Dreptul Familiei

Telefon:  672 643 035

Email: carmencalvoparras@hotmail.es

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad