Durata de viata a unei relatii intre doi oameni nu poate fi prestabilita si fixata prin ancore legale si religioase. Divortul, un episod din viata care poate fi cu adevarat dramatic, nu numai pentru consecintele emotionale, dar si pentru efectele lor juridice, în special în cazul în care există copii la mijloc. Ce se întampla cu copii minori? Cine ramane cu casa? Sunt unele dintre intrebarile ce ni le punem inaintea initierii divortului. In continuare vom enumera tipurile de divorturi existente.

Tipuri de divort

Tipuri de divort. Modalitati de formulare

Desfacerea casatoriei prin divort poate imbraca mai multe forme:

  • divort prin acordul partilor
  • divort pentru motive temeinice
  • divort din culpa comuna
  • divort din culpa exclusiva a unuia dintre soti
  • la cererea uneia din parti dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani
  • la cerearea sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei

Divort prin acord

Conform art. 373 Noul Cod civil desfacerea casatoriei se poate pronunta la cererea ambelor parti sau ca urmare a cererii introdusa de unul din soti si acceptata de catre celalalt sot.

In acesta situatie instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei. NU este necesara dovedirea unor motive de divort si nu trebuie audiati martori!

Acesta modalitate de divort este cea mai simpla, divortul pronuntandu-se chiar de la primul termen de judecata.

Important: Cererea de divort trebuie semnata de ambii soti sau introdusa de un sot si acceptata de catre celalalt sot in fata judecatorului la primul termen de judecata (sau ulterior).

Hotararea de divort care se pronunta pe baza acordului sotilor este definitiva (sentinta pronuntata nu mai poate fi atacata).

Divort din motive temeinice

Conform art. 373 Noul Cod civil divortul poate fi pronuntat si in cazul in care din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate.

In acest caz instanta trebuie sa constate indeplinirea a trei conditii:

–        existenta  unor motive temeinice

–        sa existe o vatamare grava a raporturilor dintre soti

–        imposibilitatea continuarii casatoriei

Prin urmare, in aceasta  situatie instanta trebuie sa constate existenta atat a culpei sotilor, cat si faptul ca raporturile dintre acestia sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.

Cat priveste motivele temeinice pentru care poate fi pronuntat divortul, in lege acestea nu sunt precizate expres, insa, in literatura de specialitate si in practica, au fost considerate motive temeinice de divort urmatoarele imprejurari: violenta  verbala sau fizica exercitata asupra unui dintre soti; lipsa unor relatii specifice familiei; neintelegeri grave asupravietii de familie, separarea sotilor etc.

Divort din culpa comuna

In cazul in care, in temeiul art. 373 lit. b) Noul Cod civil se solicita desfacerea casatoriei din cauza unor motive temeinice care au vatamat grav raporturile de familie, insa din probatoriul administrat instanta constata vina ambilor soti, atunci va pronunta divortul din culpa comuna ambilor soti.

Probele care vor putea fi solicitate de sotii: inscrisuri,martori si interogatorii.

Divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti

In cazul in care temeiul de drept al cererii dvs este tot art. art. 373 lit. b) Noul Cod civil, respectiv aveti motive intemeiate si probe solide se poate solicita instantei de judecata pronuntarea divortului  din culpa exclusiva a sotului parat.

Motive intemeiate  pentru a se pronunta divortul din culpa exclusiva a unui sot pot fi (exemplificativ): relatiile extraconjugale, violenta conjugala fizica sau verbala, alcoolismul etc., insa toate acestea trebuie sa poata fi dovedite cu probe: martori, certificate medico-legale, alte inscrisuri. Fireste, toate probele administrate trebuie sa arate ca este imposibila continuarea casatoriei si ca nu exista posibilitate de impacare intre soti.

Atentie: daca din probele administrate rezulta culpa exclusiva a sotului reclamant la divort, in practica judiciara a fost apreciata aceasta situatie ca nefiind suficienta pentru desfacerea casatoriei, instanta pronuntand respingerea actiunii!

Divortul in caz de separare

In acest caz, situatia este destul de clara: daca intre soti a intervenit o separare cu o durata de cel putin 2 ani, oricare dintre ei poate formula cerere de divort.

Ceea ce este de dovedit: durata separarii de cel putin 2 ani, iar in acest interval sa nu existe perioade de reluare a convietuirii sotilor.

Probe: inscrisuri si martori.

Divortul din motive de sanatate

La art. 373 lit. d) Noul Cod civil  este prevazuta si posibilitatea ca unul din soti, respectiv cel care are o problema de sanatate grava sa poata solicita desfacerea casatoriei.

Important de retinut: cererea o poate introduce doar sotul bolnav, iar problema de sanatate trebuie sa fie de natura a face imposibila continuarea casatoriei.

Potrivit art. 932 din Noul Cod de Procedura Civila, regasim  urmatoarea reglementare la procedura divortului din motive de sanatate:

  • cand divortul este cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti afecteaza relatiile dintre ei, facand imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe cu privire la existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei.

In lumina acestui articol, Noul Cod Civil prevede  obligativitatea sotilor de a comunica starea sanatatii prin avize medicale, eliberate de organe de specialitate, casatoria fiind oprita in cazul celor care sufera de anumite boli, alienatul mintal si debilul mintal, art.276 Noul Cod Civil.

Prin cele doua notiuni, alienatie mintala sau debilitate mintala se intelege o boala psihica ori un handicap psihic ce influenteaza competenta psihica a unei persoane,  de actiona critic si predictiv privind repercusiunile social-juridice care pot genera din exercitarea drepturilor si obligatiilor civile. Persoana afectata de alienatie mintala nu va putea fi supus sub incidenta penala, pentru faptele periculoase comise, situatia sa de sanatate fiind o cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Ca material probatoriu pentru a formula divortul  sunt adeverintele medicale sau se pot solicita expertize medico-legale care sa confirme starea de sanatate.

Divort in Spania

În Spania exista urmatoarele tipuri de divort:

  • Divortul de comun acord (cand exista intelegere intre parti) Divortul in care ambele parti decid sa parcurga procedura pe cale amiabila, are o durata redusa. In acest caz, partile trebuie sa se fie de acord cu privire la incredintarea copiilor, pensie alimentara, programul de vizite, partajul bunurilor, pastrarea sau schimbarea numelui sotului care odata cu casatoria si-a schimbat numele.
  • Divortul contecios este atunci cand exista diferente intre soti pentru dizolvarea casatoriei, in toate sau în unele aspecte ale acesteia, deoarece dezacordul divortului poate veni fie prin propriul dezacord cu divortul sau printr-un dezacord în lichidarea proprietatii comunitare, in custodia copiilor, in regimul vizitelor sau in orice alta situatie care implica separarea conjugala prin divort.
  • Acte necesare pentru divort, la dosar vor fi depuse documentele in original insotite de traducerea lor legalizata. Hotararile privind divortul sau separarea legala pronuntate in Spania trebuie recunoscute în Romania.

Dacă ati decis sa inaintati cerere de divort, sunati-ne, cabinet avocat roman in Spania, Carmen Pop, va vom ajuta sa gasiti cea mai buna solutie pentru divortul dumneavoastra nu doar din punct de vedere juridic dar si personal.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad