Sigur că da. Pensia alimentară plătită în natură (adică cumpărând bunuri și servicii pentru copil) este preferată de către codul civil al româniei (art. 530) dar pentru aceasta trebuie să o cereți. 

Pensia plătită în natură are foarte multe avantaje:

  • puteți controla pe ce se cheltuiesc banii, asigurându-vă că aceștia sunt folosiți în interesul copilului
  • puteți fi perceput de către ceilalți (directorul școlii, instructor, învățător, educator, doctor) că având un cuvânt de spus în toate aceste probleme legate de educația copilului, activitățile extrașcolare sau situația medicală a copilului.
  • oferiți copilului un model echilibrat cu privire la rolul fiecăruia dintre cei doi părinți (adică nu doar mama trebuie să se ocupe de cumparat hăinuțe și rechizite sau de dus copilul la doctor – ci și tatăl care nu trebuie să fie doar părintele de weekend cu care copilul este implicat strict în activități recreative.

Pensia alimentară plătită în bunuri și servicii poate deveni o modalitate de a îmbunătăți legăturile personale dintre părintele necustodian și minor. Deseori, datorită conflictelor dintre părinți, pensia alimentară datorată copilului devine un subiect de dispută între aceștia, creând tensiuni ce se sunt resimțite negativ de către minori. De asemenea modul de utilizare a banilor proveniți de la părintele necustodian nu este supus niciunui control astfel că părintele custodian poate deturna acești bani de la nevoile copilului spre alte nevoi (ca de exemplu nevoile sale personale sau chiar nevoile noului partener de viață) în detrimentul copilului.

 În ciuda unei preferințe exprese a legii, în continuare un larg procentaj dintre judecători vor decide ca pensia de întreținere minor să fie plătită în bani. Este important ca avocatul dvs. să argumenteze extrem de bine cererea și, în caz că prima instanță (judecătoria) va refuză să accepte o astfel de modalitate de plată a pensiei alimentare, să faceți apel și chiar recurs dacă este nevoie. Plata pensiei de întreținere în natură este un drept al dvs. și al copilului dvs. iar forțarea dvs. de a plăti pensia în natură vă îngrădește în fapt posibilitatea de a vă exercita autoritatea părintească.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad